belastingcontrole

Belastingcontrole is feitelijk een onderzoek van uw administratie door de Belastingdienst, vaak aangeduid als “boekenonderzoek”. U bent als ondernemer verplicht hier aan mee te werken.

De Belastingdienst hoeft hier geen speciale aanleiding voor te hebben; het kan gewoon om een steekproef gaan.

Maar ook een opvallende post in één van de ingediende aangiften kan een aanleiding zijn.

Ook vinden vaak “startersbezoeken” plaats. Hiermee probeert de Belastingdienst beginnende ondernemers meteen op het juiste spoor te zetten. Daar hebben zowel de Belastingdienst als de ondernemer belang bij.

In de regel is een belastingcontrole geen reden tot zorg, alhoewel het altijd wat spanning met zich mee zal brengen. Met een goede voorbereiding doorstaat u een bezoek van de Belastingdienst zonder kleerscheuren.

R&S Consult kan u ondersteunen bij de voorbereiding op en de uitvoering van het boekenonderzoek. Het gaat hierbij vooral om het verzamelen en ordenen van de gegevens die de Belastingdienst wil zien. Een verzorgde administratie met zorgvuldig geordende gegevens maakt het verloop van het onderzoek efficiënter en prettiger. Daarbij kan R&S Consult u helpen bij de vraag of u zomaar alle gegevens moet verstrekken.

R&S Consult kan daarnaast een belangrijke rol spelen bij het start- en eindgesprek. U kunt immers direct overleggen als de controleur u vragen stelt waar u niet direct een antwoord op weet te geven, of als de controleur informatie wil die naar uw mening niet relevant is voor het boekenonderzoek.

Het is natuurlijk ook nuttig om na te gaan hoe de Belastingdienst het toezicht invult.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met R&S Consult. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.